Kérdése van? Hívjon minket! +36205657448

Blog

MELYIK A JOBB: TEFLON, KERÁMIA, GRÁNIT, MÁRVÁNY?

Sanyi
2021.01.24 19:44
MELYIK A JOBB: TEFLON, KERÁMIA, GRÁNIT, MÁRVÁNY?

Milyen serpenyőt válasszak?
Manapság a legtöbb ember odafigyel az egészséges étkezés fontosságára. Bár nem mindenki tudja, hogy a főzéshez használt konyhai edények is majdnem olyan fontosak, mint maguk az ételek. Még a legegészségesebb étrendet betartók is szenvedhetnek egészségügyi komplikációktól, ha a konyhai edényük mérgező.

Teflon

Mára bebizonyosodott, hogy az egyik legrosszabb választás! Rengetegen választják ezt a típusú edényt, ugyanis mindenhol kapható. Ugyanakkor ez a legveszélyesebb is.

A teflon nem tapadós felületét az úgy nevezett politetrafluor-etilén (PTFE) bevonattal érik el, ami egy plasztik polimer, s ha 300 C° fölé melegszik, méreganyagok kezdenek el szivárogni belőle. A teflon molekulái hő hatására összetöredeznek, s kioldódnak, belekerülve az aktuálisan sütött, főzött fogásba, ezzel együtt az ételt elfogyasztók szervezetébe. Talán mondanunk sem kell, hogy ez milyen mértékű kockázatot jelent, s hogy mennyire egészségtelen.Nem csak az emberekre veszélyes, de a kisállatok és a madarak esetében akár halálos is lehet.

Kerámia

A kerámia bevonatos edények biztonságosnak tűnnek. Ez igaz is a 100%-os kerámia edényekre! De a bevonatos edények sok rossz vegyületet rejtenek. A lágy kerámia bevonat nem túl tartós, néhány hét/hónap intenzív, mindennapi használat során a bevonat sérül. A benne lévő ólom és kadmium az ételeinkben köt ki, onnan pedig a szervezetünkbe kerül. Az ólommérgezés az egyik legveszélyesebb fém-mérgezés: hastáji fájdalomhoz, fejfájáshoz, meddőséghez és egyéb egészségügyi komplikációkhoz vezethet (komoly esetekben pedig akár kómához vagy halálhoz). Vannak ólommentes kerámiabevonatos edények is, de kevesebb helyen és drágábban lehet kapni. 

Gránit, márvány

A gránit és a márvány a legkeményebb, mégis természetes anyag, ami a magas hőre nem reagál. Tehát semmilyen szinten nem teszi kockára az ön vagy környezete jó közérzetét. Sőt, pozitív fizikai jegyeinek hála plusz zsiradék hozzáadása nélkül alkothat kifogástalan gasztronómiai remekeket! A felhevült grániton vagy márványon párolt, sütött hozzávalókon egyfajta burok, réteg keletkezik, aminek köszönhetően az összetevők megőrizhetik egyrészt magas nedvesség, másrészt koncentrált ásványi anyag tartalmukat. Bevonata rendkívül jól tűri a főzési, sütési munkálatokat (persze nem a végtelenségig és nem a durva karistolásokat!), tartóssága megfelelő gondoskodás mellett akár években mérhető. A gránit és a márvány bevonatú serpenyők közt csak az áruk tesz különbséget. 

Összegzés:

A gránit serpenyő jelenlegi tudásunk szerint a legegészségesebb és leggazdaságosabb választás.